top of page

ייעוץ לניהול איכות  |  כלים לניהול איכותי

רוצה להניע את הארגון תוך שיתוף פעולה? איך?
 

"אם תמיד תעשה את מה שתמיד עשית, תגיע תמיד רק לאן שהגעת" אלברט איינשטיין

חוץ מ"איש האיכות", אין לאף אחד בארגון זמן ל"עשות איכות". כל שאר העובדים בארגון – בכל הדרגים – מקבלים את שכרם על עשייה בתחומים אחרים. לכן בבואנו לבקש שיתוף פעולה מעמיתינו לארגון, אין זה מעניינם הישיר, וכל אחד מהם יגיב לבקשתנו בהתאם לאופיו, במגוון תגובות נעימות יותר ופחות, אשר בדרך כלל המכנה המשותף שלהן היא "אין לי זמן לזה", או במילים אחרות – לא עכשיו, או אם להיות מדויקים – לא.

אנחנו יודעים לעומת זאת, שאי אפשר לעשות איכות לבד, אין אפשרות לעשות דברים ממש גדולים ומשמעותיים, בארגון, בו קומץ אנשים בודד, נושא על כתפיו את תפקידי האיכות השונים הנוגעים לכל הארגון.

מכיוון שמנהל האיכות צריך להניע תהליכים הקשורים לכל הארגון – וזה אומר כמעט 100% עובדים אשר אינם כפופים לו - לעתים מקצוע זה מאתגר יותר מכל תפקיד אחר.

אם כך איך מגשרים על הפער?

תנאי בסיסי להשגת שיתוף פעולה, הוא מקצוענות. ההכשרה של איש איכות יכולה להיות מגוונת – תואר אקדמאי, מהנדס איכות, מנהל איכות, קורסים בתחומי איכות ספציפיים ועוד. בהכשרות אלו אנו לומדים את הבסיס התאורטי, תורות האיכות, סטטיסטיקה ועוד,אנו אוספים אל "ארגז הכלים" שלנו ידע וכלים טכניים ליישום, המבססים אותנו כאנשי מקצוע.

המקצוענות אם כן היא תנאי בסיסי, אך כפי שהיא נתפסת היום ברוב המקרים, אינה מציידת אותנו בכלים שיאפשרו לנו לרתום את כל הארגון לעשייה. כדאי להרחיב את המקצוענות גם לתחום האיכויות האישיות. כאן הטכניקות ואופן הלימוד הנדרשים שונים, אולם גם בתחומים אלה ניתן להתקדם לשפר ולהתמקצע.

כולנו מצוידים באיכויות אישיות, בחלקן זכינו באופן טבעי, חלקן רכשנו במהלך חיינו, לרוב ללא קשר עם תפקידנו כמובילי איכות. ומכיוון שאיכויות אלה הן מרכיב כל כך בסיסי ביכולת לבצע את התפקיד על הצד הטוב ביותר, רצוי לו לאיש האיכות, להשקיע ולפתח איכויות אלה –לא פחות, מאשר הזמן שהוא משקיע, בלימוד שיטות טכניות לקידום האיכות בארגון.

על מנת להשיג שיתוף פעולה ולהתניע ארגון, צריך מגוון רחב של איכויות – ראייה רחבה, פרואקטביות, הבנה וסבלנות לתהליכים, יכולת של הבחנה בין בקרה וביקורת ועוד. לא פחות מיכולות אלה – יש צורך גם ביכולות גבוהות להקשיב, לקבל את האחר כפי שהוא, יכולת לתקשורת טובה ואף אופטימיות, שמחה והתלהבות מדבקת.

העולם מסביבנו מציע מגוון אינסופי לקידום איכויות אלה ועוד. אם כבר החלטנו לעשות מעשה ולפעול לקידום במישור זה איך נדע במה לבחור?

כאן – אפשר להשתמש בכלי האיכות, ולבנות את המוכר לנו – קביעת ערכים, חזון, אסטרטגיה – ומשם לבנות את תכנית העבודה ותכנית הדרכה. במילים אחרות – לבנות תכנית איכות אישית שתבנה מערכת איכות פנימית, אשר יכולה להיות מבוססת על שליטה, בקרה ובעיקר – שיפור מתמיד.

כלים יעילים לשיפור בתחום זה אפשר לשאוב מעולם האימון (coaching), מעגלי הקשבה, פסיכולוגיה קוגניטיבית, תקשורת בין אישית ועוד.

על מנת להשיג שיתוף פעולה בארגון ויתרה מזו – לבנות תרבות של איכות בארגון – רצוי לאיש האיכות להתחיל בעצמו – ולרכוש לו איכויות אישיות שיאפשרו לו להיות מנהיג בתהליך כזה. שלב נוסף ולא פחות חשוב – הוא לבסס למידה מסוג זה בארגון כולו. תרבות של איכות אפשר להשיג על ידי עבודה עם נהלים, עריכת מבדקים, תרבות של פעולה מונעת, אפשר להשתמש ב Six sigma ועוד כהנה וכהנה שיטות מתקדמות. אך אפשר להגיע רחוק הרבה יותר, ממש לסקלה אחרת, כאשר נוסיף לכך – תרבות של הקשבה בארגון, קבלת האחר כפי שהוא, אופטימיות התלהבות ועוד – לא רק כתכונת אופי של מישהו אקראי אלא כחלק מלמידה ארגונית שיטתית.

שיתוף פעולה

בקרוב

"למדתי המון דברים לעשייה במעבדה אבל גם לחיים האישיים"​

bottom of page