top of page

ייעוץ לניהול איכות  |  כלים לניהול איכותי

כיום, בבואנו לקדם את הארגון, אין אנו מסתפקים עוד בתחזוק של הקיים. יותר ויותר אנו מכוונים ליצירת תרבות של איכות. "תרבות של איכות" הינו מונח חמקמק ובעייתי, משום שהוא מבוסס בעיקר על האופי של האנשים המרכיבים את הארגון והאווירה השוררת בינהם.

הרבה ארגונים חורטים על דגלם חזונות מלאי השראה, המבוססים על ערכים, שהם לרוב פרי של עבודת צוות ההנהלה. מתוך החזון מפתחים את האסטרטגיה הארגונית ואת תכניות העבודה.
יחד עם זאת על מנת שהחזון, ובעיקר הערכים, עליהם מבססת ההנהלה את כל ההתכוונות, יהוו שלד בסיסי המכוון את העשייה בכל הרבדים בארגון, יש להשקיע אנרגיה ותשומת לב, להטמעת הערכים באופי הבסיסי של הארגון. והארגון – כזכור, מורכב מ"פרטים" שונים האחד מהשני. מכאן שלהגיע לשיפור באופי הבסיסי של הארגון בתחום זה – יש להשקיע בכל אחד מהעובדים.

סטיבן קובי בספרו שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד, מדבר על אתיקה של אופי ואתיקה של התנהגות. בלימוד מעמיק שעשה, הוא מראה איך בימינו רוב הדרכים לשיפור – הן בתחום האישי והן בתחום הארגוני, מבוססים על התנהגות, ושיטות. אלה יכולים להיות אפקטיביים בדמות – "דיאטה יעילה" לימים הקרובים. בבואנו להטמיע תרבות של איכות בארגון, עלינו להנהיג תרבות מושרשת לעומק ולרוחב, אשר תלווה את הארגון לאורך זמן,. לשם כך יש לכוון את המאמצים (לפחות בחלקם) לכוון של אתיקה של אופי. אתיקה של אופי מתאפיינת באלמנטים יסודיים באדם. אם כן האם ניתן לשנותם? לשפרם?

התשובה היא חד משמעית כן. אך הדרך אינה פשוטה. שינויים מסוג זה דורשים תהליך, לרוב ארוך טווח, המצריכים השקעה של אנרגיה (מיקוד, זמן וכסף...). ארגון שמשקיע בכוונים אלה יכול לזכות בתמורה מהפכנית.
אחד הערכים הבסיסיים שניתן למצוא בחזון (או בהצהרת המשימות או במקבץ הערכים) של ארגונים רבים, הוא כבוד הדדי. כבוד ללקוח, כבוד בין העובדים. כבוד זה דבר שכולנו רוצים בו. כולנו בודאי רוצים לקבל אותו. תשומת הלב בקבלה של כבוד מביאה אותנו לעיתים להתעצמות החשיבות העצמית, לקונפליקטים ואף למלחמות. מתן כבוד לעומת זאת, זהו ערך שיכול להביא בו זמנית לתוצאות חיוביות במישורים רבים, ו לאווירה טובה.

 

שתי דרכים בסיסיות למימוש של מתן כבוד, הן קבלת האחר כפי שהוא, ויכולת הקשבה.
הקשבה הינה פעולה שכולנו עושים יום יום, הרבה פעמים ביום. האם עצרתם לשאול את עצמכם מה הקשבה זו נותנת לכם? באיזה סוג של הקשבה אתם משתמשים? האם אתם מזהים מצבים בהם אתם עומדים מול אדם אחר, הוא מדבר והראש שלכם בכלל עסוק בשלו? האם אתם מקשיבים בעת זו?

התשלום על אי הקשבה מלאה– עלול להיות איבוד רעיונות נפלאים, ויכוחים מיותרים, חוסר תקשורת, בזבוז זמן ואנרגיה על דברים לא ענייניים, ישיבות לא מניבות ועוד ועוד.

נשמע מוכר? מזכיר את המונח "עלויות אי איכות"?
אלו רק חלק מהמחירים שאנו משלמים בארגון על יכולת רמת ההקשבה הנוכחית של כל אחד מאיתנו ושלנו כארגון.
הקשבה אמיתית, דורשת תרגול ברבדים עמוקים של האדם.
הקשבה זו יכולת אותה ניתן לתרגל ולשפר.

אופס – המחשבה חוזרת לתחילת המאמר ואומרת – שיטה! אתיקה של התנהגות. כן ולא.

על מנת להקשיב לאחר באמת –

  • יש את הצורך לפתח את רמת המודעות להבחנה, מתי אני מקשיב, נטו, לאדם המדבר, ומתי אני מקשיב לדבריו דרך הפרשנויות שלי, דרך האוטומטים שלי, דרך השקפת העולם שלי, הדעות שלי ועוד.

  • יש את הצורך להיות מסוגל לקבל את האחר כמו שהוא - ללא שיפוט וביקורת.

  • אני צריך להיות מסוגל, לא להיות עסוק, בתכנון דברי, או בקידום האג'נדה שלי, בזמן שהוא משמיע את דבריו.

 

זו כבר אתיקה של אופי.

מעגל הקשבה – זו דרך עוצמתית לתרגל ולשכלל את היכולת להקשיב באמת. יכולת בין אדם לעצמו, בין אדם לחברו ובין אדם לקבוצה שלו או הארגון שלו. אנחנו יוצרים סביבה מלאכותית ובה טקסיות מסוימת, דרכי התנהגות וכוונות.

במקור, נוצר מעגל ההקשבה על מנת לאפשר פתיחות וקירבה בסביבה רב תרבותית. השימוש המותאם של טכניקה זו בארגון יכולה להביא שינוי רב עוצמה.

אפשר לחוות מעגל הקשבה כחוויה חד פעמית, המעלה את רמת המודעות.

סידרה של מספר מפגשים יכולה לאפשר רכישת כלים טכניים (אתיקה של התנהגות) שיכולה להביא לשיפור.
בקבוצה אשר מתרגלת מעגלי הקשבה לאורך זמן, מתן כבוד, הופך לאלמנט בסיסי, שהוא כבר כטבע שני בין המשתתפים.

ארגון אשר בוחר להיעזר בכלי זה כחלק מתהליך, יכול לחוות "מהפיכה" בתחומים רבים כמו:

  • לאפשר שיפור יכולות ביצועיות של כל אחד מהעובדים עקב התפתחות אישית

  • לשפר אינטראקציה בין אישית- הגדלת הפתיחות והקירבה, הקשבה, קבלה אמפתיה ופרגון הדדי בין המשתתפים

  • להפחית ברמה גבוהה את כמות הקונפליקטים הלא ענייניים

  • להגביר את רמת שיתוף הפעולה היזומה מתוך רצון של כל המשתתפים

  • לשפר משמעותית את יעילות הישיבות

  • להרגיש טוב כשבאים לעבודה בבוקר
     

והרי כבר אמרו החכמים – אווזה מאושרת מטילה ביצי זהב.

הקשבה בשירות הארגון

בקרוב

"למדתי המון דברים לעשייה במעבדה אבל גם לחיים האישיים"​

bottom of page